27 Eylül 2011 Salı

Drive:Stilize Çekimler Boş Senaryo

Bu sene Holywood kökenli oyuncularla çalışan yetenekli yönetmen Nicolas Winding Refn,Cannes da "En İyi Yönetmen" ödülünü alınca oldukça heyecanlanmıştım.Çünkü orada boş işlere ödül vermeyeceklerini biliyordum.İmdb sitesinde yüksek oy oranı,izleyen tüm eleştirmenlerin filme olumlu yorumları beni oldukça heycanlandırmıştı.Bir de filmin adı Drive olunca izlemeden insan Fast Five tarzı bir film mi diye tereddüte düşüyor.Öyle bir film olmamasına sevindim.

Herşeyden önce çok estetik bir film Drive.Gece çekimlerindeki o pırıltılı dünya insanı içine çekiyor.En son bu denli parıltılı bir dünyayı Casino filminde görmüştüm galiba.Yönetmenin stilize çekimlerini çok beğendim.Asansör sahnesi özellikle bir harikaydı.Ayrıca bu güzel görüntüler eşliğinde mükemmel soundtracklarda filmin güzelliğini artırıyor.

Bu kadar olumlu şeyler söyledim diye filmi beğendiğim anlaşılmasın sakın.Aksine ben filmi beğenmedim.Sinemada estetiği herşeyden üstün tutarım.Bu filmde estetik açısından çok şey vaad ediyor ama yer yer mantık sınırlarını zorlayan senaryosu ve inandırıcılıktan uzak karakterleri filmi beğenmeme mani oldu.Senaryoyu yazan her kimse ciddi derecede saçmalamış kimi yerlerde.Son model arabalarla hırsızlık yapılacak,sonra bu arabalar tüm kamuya açık alanlarda park halinde bırakılacak  ve hiçbişey olmayacak.Ayrıca bu hırsızlık yapan adam gündüzleri normal işine devam edebilecek.Biz kendi aramızda deriz ya hani Türkiye'de herşey olabilir diye.Bu filmde gördüğümüz şeylerin Türkiye'de bile olması nerdeyse imkansız.

Yönetmen çekimlere çok önem vermiş bunu kabul etmek gerekiyor ama bunun dışındaki tüm şeyleride göz ardı etmiş.Mesela karakterler.Ryan Gosling orta derecede sevdiğim bir oyuncu.Son yıllarda o kadar çok yüzünü görüyoruz ki artık cidden bıktım.Bu konuda Kate Hudson ve Cameron Diaz'la yarışabilir.Bu filmdeki karakterinin de derinine inildiğine inanmıyorum.Carey Mulligan içinde söylenecek çok bir söz yok.Her filminde dokunsan ağlayacak bir yapısı var.Ve bu iki karakter arasındaki yakınlaşmada bana çok yapmacık geldi.Bu tarz hızlı ilerleyen ilişkiler bana zaten hep yapmacık gelmiştir.

Daha çok seyirciye hitap edebilecekken yönetmen risk alıp daha farklı bir yere çekmiş filmi.Bu ve filmdeki güzel görüntüler filminin izlenebilitesini artırıyor.Ama bunların dışında ben filmde birşey göremedim.Hele ki o sonu filmden iyice soğuttu beni.Oscar da adaylıklar gelebilir.Ama yönetmenlik ve birkaç teknik kategori dışında iddialı olduğunu söyleyemem.Umarım yılın ileriki dönemlerinde çıkacak Oscar'lık filmler bende bunda olduğu gibi hayal kırıklığı yaşatmaz.

                        

3 yorum:

  1. Katılıyorum.Aynı şeyleri bende düşündüm.Övdüğün yerlede haklılık var doğrusu,ama vasat bir filmdi:)

    YanıtlaSil
  2. Bence çok çok iyi bir filmdi. Mantık hatalarını yanlış yerlerden yakalamışsın, ben hep söylerim. Mantık hatası özneldir, kişilere göre değişir. Son model araba ile hırsızlık yapılmıyor ayrıca, standart Chewy Impala modeli ile yapılıyor. Mustang'in kullanıldığı yer de çok sapa bir mekan. Fast Five konusunda da sana katılmıyorum. Gayet iyiydi o film de.

    Cannes'dan en iyi yönetmen ödülünü boşu boşuna almadı bu film. Terrence Malick'leri, Nuri Bilge'leri, Lars Von Trier'leri geride bırakarak aldı ödülünü. Çok iyi bir eleştirmen değilim, olamam da zaten, iddia da etmiyorum. Ama çok film izleyen birisi olarak bu film, kesinlikle ama kesinlikle profesyonel çekimleri ve harika tekniğiyle son zamanlardaki en iyi bağımsız filmlerden birisi, hatta en iyisi !

    Şu oscarlık film kavramını da hiç sevmiyorum. Cannes, Oscar'dan kat be kat daha önemli bir mecra ve orada ödülü aldı. Hemde Palme D'or dan sonra en iyi ödül olan (kişisel görüşüm) en iyi yönetmen ödülünü.

    YanıtlaSil
  3. Hızlı ve Öfkeli serisini genel oalrak sevmediğim için son filminide sevmedim.Araba konusunda yanılmış olabilirm belki doğrudur.

    Ben yönetmenin neden ödül aldığını elştirmedim.Zaten filmin en beğendiğim yanının yönetmenlik olduğunu söylemiştim.Ama bu kadar düz bir senaryo olunca yönetmenlik ne kadar iyi olursa olsun filmin değerini gözümde çok düşürdü.

    Her yıl çok az iyi film çıktığı için standartların biraz üstündeki filmleri baş tacı etmeye gerek yok bence.Ayrıca Cannes ödüllerinin Oscar'dan çok daha iyi olduğunu biliyorum.Zaten yazının en başında Cannes boş işlere ödül vermez demiştim.Sen filmi fazla beğenmediğimi görünce her yazdığımdan kötü bir anlam çıkardın sanırım

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...