21 Eylül 2011 Çarşamba

Oscar Aday Adayı Türk Filmleri Belli oldu

26 Şubat gecesi dağıtılacak Oscar'larda şüphesiz ABD dışındaki ülkeleri ilgilendirecek en önemli dal En İyi Yabancı Film Oscar Ödülü.Bu dal her yıl çeşitli tartışmaları beraberinde getiriyor.Çünkü her ülke bu dalda aday sunduğu için doğal olarak Akademi üyelerinin bu filmlerin hepsini izleme gibi bir olanakları olamaz.O yüzden bu dalda gönüllü Akademi üyeleri iş yapıyor ve aday olan filmler böyle seçiliyor.Önce tüm aday filmler 9'a indiliyor ve ardındanda ilk 5 film söyleniyor.Türkiye'den Oscar'a en yaklaşabilen isim Üç Maymun olmuştu.İlk 9 film içine kalmıştı ama ilk 5 içerisine seçilmemişti.

Sinema meselek örgütlerinin toplantısında dün Oscar aday adayı Türk filmleri açıklandı.Bu sene 7 tane film bu kategoride aday adayı olabilmek için mücadele edecek.Bunlara kısaca değinecek olursak şöyle:


1-BİZİM BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ
Bu yılın sürpriz filmlerindendi.Geç çıktı ama pekçok festivalde ses getirdi ve ödül aldı.Aday adayı olabilecek üç filmden biri bana göre ama yinede seçileme ihtimali düşük.

2-ÇOĞUNLUK
Yılın en iyi Türk filmlerinden biri Çoğunluk.Kendimde izlediğim için daha net konuşabilirim.Diğer adaylar içerisinde en göze çarpanlardan.Altın Portakal'ı da aldığı için bana göre en kuvvetli 2 adaydan biri.

3-GÖLGELER VE SURETLER
Derviş Zaim şuanda Türk sinemasının en iyi yönetmenlerinden biri bana göre.Yaptığı ilk film Tabutta Rövaşata ile büyük bir çıkış sağlamıştı.Ve devamında yaptığı filmlerle kaliteyi düşürmedi.Son filmini izleyemedim ama bu filmide çok büyük beğeni topladı ama Oscar'a aday olabilecek bir film değil diye düşünüyorum.Ordaki kriterler başka çünkü.

4-BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA
Yılın en merakla beklediğim filmlerinden birisi.O kadar çok övgü aldı ki film bekleye bekleye bir hal olduk.Neyseki bu cuma sinemalara geliyor.Cannes da Büyük Jüri Ödülü'nü kazanması çok büyük bir başarı.Ki bu jüride Robert De Niro,Uma Thurman,Jude Law gibi Holywood kökenli isimler olduğu için ve onların oylarıyla seçildiği için insan ister istemez ümitleniyor.Büyük ihtimalle aday adayı olarak gönderilecek film bu olacaktır.Ama Cannes da ödül kazanmış filmlerin Oscar'da ödül kazanamadığı da bir gerçek.Neyse 2 gün sonra filmi izleyip öyle konuşmak lazım.Belki de hiç beğenmeyeceğim...

5-KAVŞAK
Bu yılın kayda değer filmlerinden birisi de Kavşak'tı.Monotonluktan dem vuran filmin en  çok finalini sevdim diyebilirim.Ama yinede aday olacak kadar yeterli değil.

6-HAYDE BRE
Filmin adını adaylar açıklandığında duydum desem çok mu ayıp etmiş olurum acaba?Ama malesef öyle oldu.Daha önce hiçbir yerde duymadım ve karşımada çıkmadığından fazla bir yorum yapamayacağım.Bu ara vizyona 31 Aralık'ta girmiş.

7-ÇINAR AĞACI
Güzel bir filmdi ama biraz dizi tadındamıydı neydi sanki?Yani izlerken beğendim,dramı da iyi yansıtmışlar ama isminin buralarda geçmesi bile bu film için başarıdır.Bu 7 filmin içinde en zayıflardan biri de bu.        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...